Uzun zamandır roman okumuyordum. Allah bilir beş altı yıl oldu. Film de izlemiyordum. Esasında film ve romanların fayda olarak birbirine denk olduğunu düşünmeye meyilliyim.
Bence romanlar filmlerin metinsel hali. Sona geldiğinizde sadece tatlı bir his bırakıyor insanda. Yeni bilgi anlamında doğrudan bir öğreticiliğe sahip değiller sanki. Belki kelime dağarcığınıza katkı sağlıyorlar o kadar. Hayata dair verdikleri mesajları ve terapivari etkilerini mevzu bahis etmiyorum tabi ki, onların yeri ayrı.
Film ve romanlar hakkında -henüz- sığ gibi duran bu görüşlerin sahibi benim. Bu konudaki görüşlerimi ilerleyen süreçte deruni bir mülahazaya kavuşturarak sığlıktan kurtaracağımı ümit ediyorum.
Gelelim bu yazımızın konusu olan kitaba:
- Adı: Yesrib’de Bahar
- Yazarı: Ahmed Abd Al Waliyy Vincenzo
- Yayınevi: Timaş Yayınları
- Baskısı: 1. Baskı, Mayıs 2012, İstanbul, 303 s.
Uzun zamandır roman okumuyordum dedim ya. Artık ciddi manada ihtiyaç hissediyorum hikaye ve roman okumaya. Hikaye ve romanların ayrı bir tadı var. Üstüne üstlük karakterlerden biriyle aranızda o görünmez bağı, ilişkiyi veya benzerliği kurabilirseniz tadından yenmez bir hal alıyor.
Evet. Yeni şeyler öğrenmek her zaman lezzet veriyor insana. Onları pratik/gündelik hayata aktarabilmek ise okuduklarının hakkını veren müstesna zatlara ait bir haslet. Bununla birlikte roman ve hikayelerde ise siz herhangi bir çabaya girmeseniz bile gündelik hayatınıza dokunan, hissedebildiğiniz, belki de en önemlisi hayal gücünüzü harekete geçiren bir manzara karşılıyor insanı. Karakterlerin arasına karışıp, canlı ve hayat sahibi bir olay silsilesinin içinde sürüklenmek başka alemlere alıp götürüyor.
Salt bilgiler sunmasa da, akış içerisinde hayata dair bilimsel araştırmalarda yer al(a)mayan tecrübi malumatlar kazandırıyor insana. Hele bir de Peygamber aleyhissalatüvesselam gibi mümtaz bir zatın hayatını konu edinen bir eserse…
Tarifinden acizim.
Zeyd bin Sabit’in, Efendimiz aleyhissalatüvesselamın vahiy katibinin gözünden Medine’nin İslamiyetle şereflenmesini konu alıyor roman.
SON.