İnsan bir kitabı neden okur? Pek çok sebebi olabilir elbette. Merak ettiği bir konuyu öğrenmek için, kapağı hoşuna gittiği için, yazarını sevdiği için, konu dikkatini çektiği için vb..
Bir insan bir kitabı bu sebeplerin herhangi birinden ötürü okuyabilir ancak bir insan bu sebeplerin sadece birinden ötürü kitap okur dersek yanlış olur. İnsan farklı zamanlarda farklı sebeplerden ötürü kitap okumak isteyebilir. Bu seferki kitabımızı saydığım sebeplerin dışında, öğrenme ihtiyacı içinde olduğum bir konu hakkında bilgi ve tecrübe edinmek amacıyla okudum.
Kitabımıza başlayalım isterseniz.
- Adı: Güvenli Bağlanma
- Yazarı: Adem Güneş
- Yayınevi: Timaş Yayınları
- Baskısı: 5. Baskı, Mart 2015, İstanbul, 185 s.
Adem Güneş, Anadolu Pedagojisi teziyle tanınan ve yerli, milli bir pedagoji anlayışı ortaya koyma gayretinde olan bir insan. Yazılarını ve kitaplarını takip etmeye çalışırım. Bununla birlikte bu okuduğum ilk kitabı oldu. Faydalı ve başarılı bulduğum için de devam etmeye niyetliyim inşaallah.
Kitabımızın isminden başlayacak olursak; güvenli bağlanma, duygusal ve ruhsal ilişkiyi vurgulamakla birlikte insani olan her türlü kaygısız ilişkiyi ifade eden, ilk bakışta net bir şekilde zihnimde belirmese de kitabı okuyunca ne kadar başarılı ve yerinde bir tarif olduğuna kanaat getirdiğim bir tabir.
Kitap, kişilik ve karakterimizin çekirdeği hükmünde olan bebeklik dönemi ile bu dönemin doğrudan ve en büyük mimarı olan annelerimizin ilişkisine odaklanmış.
- Bir çok psikolojik sorunun kökeninde çocukluk hatta bebeklik döneminde yaşanan bağlanma problemlerinin yer aldığı,
- Hayata yani yabancısı olduğu bir dünyaya yeni doğan bir bebeğin kendini güvende hissedebileceği, kaygısızca kendisi bırakabileceği bir limana olan ihtiyacının öncelikle anne ile giderildiği,
- Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde yaşanan pek çok problemin kökeninin de bağlanma problemlerine dayandığı,
- Çocukta güçlü bir kişilik, sağlam bir karakter oluşmasını temin eden önemli amillerin başında da güvenli bağlanmanın geldiği,
şeklindeki ana fikir etrafında yoğunlaşan kitap özellikle 0-2 yaş dönemine ilişkin gerek teorik gerekse pratik düzeyde çokça bilgi ve tavsiyeler sunuyor. Emzirme süresinin tayininden, sütten kesmeye, bebeğin fiziksel temas ihtiyacından yatak ayırmaya, aile atmosferinin çocukluk ve yetişkinlik dönemi etkilerine kadar pek çok mevzuda kısa, öz ve pratik bilgilerle okuyucuyu müstefit kılıyor.
Kitaptan kısaca bahsediyorum çünkü detaylı okumanızı istiyorum. Süzülmüş bilgileri sunmak güvenli bağlanmanın ehemmiyetine dair şuurun oluşmasında yeterli gelmeyebilir. Kesinlikle okuyun derim.