İkinci El Alım Rehberi v1.0

Selamünaleyküm.

Bu yazımızda ikinci el araç alırken güvenli ve sağlam bir ticaret yapabilmek için sırasıyla atmamız gereken adımları paylaşacağız.

İkinci el araç almaya niyet ettiğimizde öncelikle ihtiyaçlarımız ve bütçemiz doğrultusunda ve fiyat / performans ölçeğinde en uygun aracı alma gayreti içinde olurken dikkat etmemiz gereken en önemli noktalardan biri satın alacağımız aracı yürütebilmek yani yakıt, servis ağı ve yedek parça teminini düşünmek olmalıdır.

Yukarıda bahsettiğimiz aşamada piyasayı bilen ve araçların genel özelliklerine aşina olan bir kişiden yardım almak daha kolay ve etkili olacaktır.

Alacağımız modeli belirledikten ve gerekli araştırma sonucunda aracı bulduktan sonra yapmamız gerekenler:

1- Öncelikle aracın tüm kayıtları sorgulanmalıdır. Bunlar: SBM/Tramer sorgusu, PTT/KM sorgusu, mümkünse trafik tescil şubelerinde çalışan emniyet mensubu arkadaşlarımız ve sigortacı dostlarımız marifetiyle yapılabilecek rehin gibi mali konular ve diğer sorgular.

2- Aracın satıcısı ile görüşülüp araçla alakalı tüm bilgiler alınmalı ve bunlar kayda geçirilmelidir. Mümkünse bu işlem e-posta ve WhatsApp gibi yazılı vasıtalarla olmalıdır. Ta ki herhangi bir anlaşmazlık durumunda kullanılmak üzere kayıt altına alınmış olsun.

Bu noktada eğer aracın internet ilanı varsa ekran görüntülerini almak da yararlı olacaktır.

3- Satıcıdan alınacak bilgiler arasında özellikle aracın servis geçmişine dair bilgilerin netliği önemlidir. Araca hangi tarihte hangi KM’de hangi müdahalenin yapıldığını bilmek oldukça faydalı ve yol gösterici olacaktır. Mesela: lastikleri hangi km ve tarihte alındı? Periyodik bakımı hangi km ve tarihte yapıldı? Ateşleme sistemi elemanları olan buji, buji kabloları veya kızdırma bujileri ne zaman değiştirildi? Akü ne zaman yenilendi? Gibi…

4- Aracın başına gidildiğinde tecrübe seviyesine göre genel bir göz kontrolünde bulunulmalı, satıcının izni ve refakatinde deneme sürüşü yapılmalıdır.

5- Araç ekspertiz merkezine götürülerek test edilmelidir.

6- Araç her ne kadar bir takım sorgulardan ve testten geçirilse de alınacak araç markasının yetkili veya özel servisinden de ekspertiz hizmeti alınması gerekli ve faydalıdır. Özelikle motor, mekanik aksam ve şase kontrolü yaptırılmalıdır. Mümkünse şase de şase/karoser servislerinde kontrol ettirilmelidir.

7- Tüm sorgulardan, testlerden ve kontrollerden geçen aracın satın alınması yani noter aşamasında araç km bilgisinin satış sözleşmesine işlenmesi satışı daha güvenli kılacaktır.

8- Zorunlu trafik sigortasının düzenlenmesinin ardından gerekli bakım ve onarımı yaptırarak güvenle trafiğe çıkabilirsiniz.

İyi günlerde kullanmanız dileğiyle.

Selametle…

NOT: Bu yazıyı opel.net için yazmıştım. Buraya da bir kopyasını bırakıyorum; ta ki arşivlensin. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *