Bu yazı bir işletmenin dijital dünyada asgari düzeyde var olması gereken mecralar için adım adım kurguladığım bir rehber ve bir kontrol listesidir. Eksikleri ve noksanları ile kabul etmenizi istirham ediyorum zira mükemmel hale gelmesini bekleseydim bu içerik ortaya çıkamayacaktı 🙂 Detayları yazarken yapının mümkün olduğunca kolay yönetilebilir olmasına özen gösterdim.
Marka olsak da olmasak da işletmemizin bir adı ve bir mesajı olmak zorunda. Bunu ticarette bilinir, bulunur ve belirgin olmak için yapıyoruz. Dijital dünyada da bu oldukça önemli. Dijital dünyadaki kimliğimiz işletme ya da marka adımız olabileceği gibi farklı bir isim de belirleyebiliriz. Burada önemli olan nokta her yerde ve her platformda kullanabileceğimiz eşsizlikte, belirgin ve diğerlerinden ayrışan (ayırt edilebilen) bir isim tespit etmek; sonrasında tüm kurguyu bu isim üzerine bina etmek.
Yukarıdaki görseli açıklamak gerekirse… Adım Emre. Dijital dünyanın her noktasında tercih ettiğim kullanıcı adı (username) tuleybihayat. Web adresim tuleybihayat.net. Kullanılabilecek en basit ve sade yapılardan biri bu.
İsim Belirleme
İsim belirlerken dikkat etmemiz gereken konu kelimenin alan adı kaydına uygun olmasıdır. Yani kaydedeceğimiz alan adını kontrol ederek isim belirlemeye çalışmamız gerekiyor.
Dikkat edeceğimiz bir diğer husus ise sosyal medya platformlarında daha önce username olarak kullanılmamış olmasıdır. Belirleyeceğimiz ismin sosyal medya platformlarında kullanılmadığından ve daha da önemlisi kullanılmaya müsait olduğundan emin olmamız gerekiyor. Aktif olarak kullanımda olmasa bile daha önce kullanılmış veya izin verilmeyen bir isim olması problem oluşturabilir. Belirlediğimiz isim ile arama motorlarında arama yapmak da daha önce kullanılmış olup olmadığını anlamak için işimize yarayabilir. Tüm platformlarda tek bir kullanıcı adı (username) tercih edeceğimiz için alan adımızın yalnızca isim kısmını kullanabileceğimiz gibi (örn; tuleybihayat), uzantısıyla beraber de kullanabiliriz. (örn; tuleybihayatnet)
Temel E-posta Hesabı Açılışı
Belirlediğimiz isim ile Google, Yandex veya Microsoft servislerinden birinde e-posta hesabı açarak işe başlayabiliriz. Tavsiyem Yandex olur. Aşağıda bahsedeceğim ücretsiz e-posta sunucusu için yine Yandex hesabı kullanacağımızdan dolayı başlangıçta da Yandex hesabı açabiliriz. Ayrıca saydığım servislerden Google ve Microsoft izin verirken, sadece Yandex işletme e-postamızla hesap açmamıza izin vermiyor. Her birinde ayrı ayrı e-posta hesabı sahibi olmak yerine sadece birinde takip etmemiz gereken bir e-postamızın olması daha kolay. Zaten ilk e-posta hesabımızı alan adımızı kaydetmek için kullanacağız. Daha sonraki tüm işlemlerimizde kendimize ait olan işletme e-posta adresini kullanacağız.
E-posta hesabı açarken tüm bilgilerimizi doğru girdiğimizden, özellikle telefon numaramızı doğruladığımızdan emin olmalıyız. İlerleyen günlerde herhangi bir doğrulama algoritmasına takıldığımızda pişman olmamak için bu önemli 😎
Alan Adı Kaydı
İnternette var olmanın birinci adımı bir alan adı sahibi olmaktır. Alan adı kaydedeceğimiz platforma temel e-posta hesabımızla üye oluyoruz. Sonraki tüm dijital varlıklarımızda kendi alan adımızla açacağımız e-posta hesabımızı kullanacağız. Alan adı kaydederken .com, .net gibi yaygın ve bilinen uzantıları tercih etmek kullanıcı deneyimi açısından daha faydalı olacaktır.
Hosting
İşletme web sitemiz için bir hosting paketi satın almamız gerekiyor. Web sitemiz olmasa bile işletme e-posta hesabımızı barındıracak email hosting paketine ihtiyaç duyacağız. Web hosting paketleri ile gelen e-posta hesapları doğrudan email hosting paketlerinden daya uygun. Web sitesi için kolay kurulabilecek, sorun oluştuğunda kolay çözülebilecek yaygın ve hazır sistemleri tercih etmek daha isabetli olacaktır. Bu doğrultuda hosting paketinin wordpress uyumlu olması oldukça önemli.
İşletme E-posta Hesabı Açılışı
Satın aldığımız hosting paketiyle gelen e-posta hesaplarını kullanabileceğimiz gibi diğer ücretli veya ücretsiz email hosting servislerini de tercih edebiliriz. Ücretsiz sağlayıcılardan Yandex tercih edilebilir. Bu adımdan sonraki tüm profil ve hesaplarımızı işletme e-posta adresimizle açıyoruz. Buradaki asıl amacımız yönetimi ve hesap takibini kolay hale getirmek, tek bir e-posta adresi ile tüm dijital varlıklarımızı yönetebiliyor olmak.
Microsoft Hesabı
Bilgisayarımızda kullanacağımız Windows kullanıcısı başta olmak üzere OneDrive ve Office 365 gibi servisler için de gerekecek bir Microsoft hesabı açmak efektif olacaktır. Tek bir Microsoft hesabıyla oluşturacağımız Windows kullanıcısı üzerinden;
- OneDrive ile dosyalarımızı buluta yedekleyerek çalışabilir,
- Edge tarayıcısı ile tüm kısayol, şifre, kart vb. bilgilerimizi merkezi olarak yönetebilir,
- Office 365 ile çalışma dosyalarımıza her yerden erişebiliriz.
Yukarıda belirttiğim gibi Microsoft hesabını işletme e-posta adresimizle açıyoruz.
Google Hesabı
Google hesabı işletmemizin internetteki varlığının en temel unsurlarından olan Google Haritalar yani My Business (Benim İşletmem) servisi başta olmak üzere reklam vb. tüm çalışmalar için gerekli. Google hesabını da işletme e-posta adresimizle açıyoruz.
My Business Hesabı
Google Benim İşletmem (My Business) servisine kayıt olarak işletmemizin konumunu haritaya ekleyip detaylı bilgilerini girdikten sonra ürün ya da hizmetlerimizin resimlerini de koymayı unutmuyoruz.
Kendi adımıza ve gerçek bilgilerimizde Facebook profili açıyoruz. İşletme adına Facebook profili açılmaz. Dolaylı yoldan yani işletme gerçek bir şahısmış gibi açılan profiller ilerleyen süreçte kimlik doğrulama problemlerinden dolayı kapanabilir ve yapılan tüm çalışmalar heba olabilir. Facebook profilinin işletme sahibi veya yetkilisi adına gerçek şahıs bilgileri ile açılması gerekiyor. İşletme adına açılacak olan şey profil değil Facebook ve Instagram sayfalarıdır.
Business Manager Hesabı
Facebook profilinden sonra ilk açmamız gereken Business Manager hesabıdır. Facebook; yeni adıyla Meta platformlarının tamamında yürüteceğimiz çalışmalar Facebook Business Manager çatısı altında olacak. Business Manager açılışından sonra kuracağımız varlıklar:
Facebook sayfası
Facebook sayfası kullanıcı adı -tüm platformlarda aynı kullanıcı adını tercih edeceğimiz için- ilk adımda Yandex hesabı açarken belirlediğimiz kullanıcı adıyla aynı olmalı; tabii sonraki adımlarda kullanacaklarımızla da…
Instagram sayfası
Instagram sayfası açarken de kişisel bilgiler kısmına gerçek şahıs bilgileri girmeye özen gösteriyoruz. Kullanıcı adı Facebook sayfası ile aynı olmalı.
Domain doğrulama
İşletmemizin dijital güvenliği açısından alan adını Facebook Business Manager hesabına ekleyip doğrulamamız gerekiyor.
Whatsapp Business
Müşteri iletişiminde kullanacağımız telefon numarasını son kullanıcılar için olan Whatsapp uygulamasında değil işletmeler için geliştirilen Whatsapp Business uygulamasında kullanmalıyız. Ayrıca bu numara Business Manager hesabına eklemeliyiz.
Facebook’ta olduğu gibi Linkedin tarafında da işletme adına profil açmak makul değildir. Yapılması gereken gerçek şahıs bilgileri ile Linkedin profili açtıktan sonra işletme adına Linkedin sayfası oluşturmaktır. Linkedin sayfasının kullanıcı adı veya link uzantısının diğer mecralar ile aynı şekilde olmasına dikkat ediyoruz.
İçerik Paylaşımı
Her mecranın kitlesi ve konsepti farklıdır. Müşteri kitlemizle birlikte paylaşacağımız platformun kitlesini ve konseptini anlayarak paylaşım yapmalıyız:
- Faydalı bilgiler
- Kamera arkası anlar
- Spontane gelişmeler
- Özel günlerin kutlanması
- Yeni ürün veya hizmetlerin tanıtımı
- Kampanyaların tanıtımı
Reklam süreçleri
Google Ads ve Facebook Ads platformlarına önem vermekle birlikte Linkedin ve geleneksel reklam mecralarını da ihmal etmemeliyiz.
Tüm bu çalışmaları yürütmek üzere benimle iletişime geçmek için Google’da tuleybihayat şeklinde arama yapmanız yeterli olacaktır.
Merhaba Google benim işletmem ile alakalı sayfa açmak istiyoruz yardımcı olabilir isiniz 05495586558
Geç farkettiğim için üzgünüm. Hemen iletişime geçiyorum 👍