Zamanında Twitter profilimde bir paylaşımda bulunmuştum: “Ehlinin uzun yıllar sonucu yazdığı bir kitabı bir ‘bir çırpıda’ okuyup hayatına uygulayabileceğini sanmak ‘ahmaklıktır’ bence. Yapılması gereken, üzerinde durup çalışmak, pratiğe dönük bir program haline getirip, peyderpey uygulamaya dökmektir.”
Naçizane tespitimi doğrular nitelikte bir kitapla karşı karşıyayım şimdi. Bu kitaptan istifade etmek isteyen dikkatle okuyup, kafa yormak, çalışmak, uygulamaya dökmek zorunda:
- Adı: Evinizdeki Terapist
- Yazarı: Dr. Dennis Greenberger, Dr. Christine A. Padesky
- Yayınevi: Altın Kitapları
- Baskısı: 16. Baskı, Ekim 2015, İstanbul, 343 s.
Kitap okurken genelde notlar alırım. Bazen özel yada güzel bir pasajı kaydederim, bazen eleştirimi serdederim. Bu kitapta adetime muhalefet ettim ve hiç birşey kayda almadım. Şimdi ise bir şeyler karalamakta zorlanıyorum. Satırda olmasa da sadırda kalanlarla devam edelim.
Kitabın konusu kognitif yani bilişsel terapi. Kognitif terapide asıl olan psikoloğun süreçte yardımcı/yönlendirici rolü üstlenmesi ve terapi sürecinin danışanın kişisel çabasına dayanmasıdır. Sorunun tespiti ve analiziyle başlayan terapi sürecinin başarısı, psikoloğun rehberliğinde gerçekleştirilen akılcı çözümlemelerin ortaya konulması ve danışanın çözüm adımlarını kararlılıkla uygulamasına bağlıdır.
Burada önemli olan nokta ise tüm sürecin gerek danışan gerekse psikolog tarafından an be an kayıt altına alınarak, deneysel bir şekilde gözleniyor olması. Bu kayıt işleminin en büyük faydası danışanın içinde bulunduğu ruhsal durum sebebiyle bozulan ‘algı’sının bizzat oluşturduğu kayıt formlarında yer alan bilgilerle tamir edilmesi.
Yani özetle danışan kendi sorununu psikolog yardımıyla yine kendisi çözüyor. Bu noktada bu kitabın yeri ise özelde depresyon ve kaygı, genelde ise tüm psikolojik sorunların çözümünde psikologun yerini almaya çalışması.
Bunu başarmış mı? Bence başarmış. Örnek vakalardan hareketle detaylı çözüm adımlarını, gerekli teorik bilgileri ve kayıt formlarını sunarak kendi kendine terapi yapmak isteyenler için güzel bir rehber niteliğinde.