Giriş cümleme ailenin öneminin hala anlaşılamamış olmasından dem vurarak başlayacaktım ki güzel görmek için güzel düşünmek, her şeye iyi tarafından bakmak, daha da önemlisi iyi tarafından başlamak gerektiği hatırıma geldi de vazgeçtim.
Maddi ve manevi huzurumuzun yegâne dayanağı ve sığınağı olan yuvalarımız/ailelerimiz peşinden koştuğumuz hayat mücadelesinde en büyük davamız olmalıdır kanaatimce. Aile sahibi olan/olacak kişilerin her şeyden evvel ‘aile’nin ne olduğu/olması gerektiği hakkında adam akıllı bilgi ve şuur sahibi olması gerekir. Bu konuda Nevzat Tarhan’ın kitaplarını şiddetle tavsiye edebilirim size.
Benim bahsini edeceğim, ailenin mahiyet ve ehemmiyetinden ziyade aile kurma ve idare etme sürecine dair güzel tecrübe ve tavsiyelere yer veren kitabın:
- Adı: Mutlu Evlilik Okulu
- Yazarı: Sema Maraşlı
- Yayınevi: Profil Kitap
- Baskısı: 2. Baskı, Şubat 2015, İstanbul, 373 s.
Sema Maraşlı sürekli takip etmeye çalıştığım bir yazar. Genel olarak yazılarını ve kitaplarını okur ve istifade ederim. Bu kitabı da ciddi derecede istifade ettiğim güzel çalışmalarından bir tanesi. Belki de benim açımdan evlilik konusunda en derli toplu ve faydalı olanı.
Kitapta aile kurma/idare etme sürecine yönelik tecrübeler, pratikler, örnekler, sorunlar ve çözümler anlatılıyor. En güzeli de kitabın başında ve sonunda, kitabın ve içinde bulunan bilgilerin kullanım kılavuzu niteliğindeki bölümlerin yer alıyor olması.
Kitap özetle:
- Evlilik eğitimlerinin günümüzün en büyük ihtiyaçlarından biri olduğundan,
- Çiftlerin medya vb. etkenler sebebiyle hayal âleminde yaşadıkları, ayakları yere basan birlikteliklerin zor oluştuğu ve bunların sorunlara neden olduğundan,
- Herkesin eşini/eş adayını affedip kendi hatalarının farkına vararak çözüm için ilk adımı atması gerektiğinden,
- Ailenin/evliliğin en büyük zenginlik olduğundan,
- Karı kocanın birbirleri için en kıymetli varlık olduklarından,
- Feminizmin aile ve evliliklere ciddi zarar verdiğinden,
- İnsan değerinin eşya ve altınla ölçülemeyeceği ve gençlerin yuva kurma esnasında evlerini doldurup gönüllerini boşalttıklarından,
- Aşk ve sevginin emek, gayret ve çabayla kaim olabileceğinden,
- Cinslerin maddi ve manevi düzeyde ciddi farklılıklara sahip oldukları, bilgisizlikle soruna dönüşen bu farklılıkların doğru bilginin edinilmesi ile zenginliğe çevrilmesi gerektiğinden,
- Kadın ve erkek arasında olan zıtlığın bilinçli olunması halinde birliğe ve bütünlüğe vesile olacağından,
- Erkeklerin ailede kavvam/idareci olmasının erkeğe güçten ziyade sorumluluk yüklediğinden,
- Ailenin eşlerin mücadele ettiği ve kim kazanırsa kazansın herkesin kaybettiği fiziksel bir birliktelik olmaktan kurtarılıp, mantıklı, gerçekçi ve bir o kadar da duygusal bir yardımlaşma ve birlikteliğe dönüşmesi gerektiğinden,
- Ailede cinselliğe dair gelenek ve hurafelerden uzaklaşıp, nimet olan yönünü düşünerek bundan güzel istifade etmenin ailenin bütünlüğüne vesile olacağından..
ve daha pek çok güzel ve gerekli ilke ve düsturu ana fikir olarak işlerken teorik ve pratik bilgi, tavsiye ve tecrübeler paylaşıyor.
Kitabın tesirini gazete gibi okuyup geçici kılmaktan ziyade, dikkatli, not alarak, pratik davranışlara aktarılabilecek şekilde çıkarımlarda bulunarak ve planlı bir şekilde uygulamaya aktararak okumak suretiyle kalıcı kılmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.