Nedir okuryazarlık serüveni?

Selamünaleyküm.

Evet arkadaşlar.

Bismillah diyerek başlıyoruz.

Türk Dil Kurumu (TDK) İmla Kılavuzuna göre “okuryazarlık” birleşik yazılan bir kelime. Keza “selamünaleyküm” de…

TDK’nın verdiği tanıma göre okuryazarlık: “Okuryazar olma durumu”, okuryazar: “Okuması yazması olan, öğrenim görmüş (kimse)”, serüven ise macera anlamına gelip macera: “Baştan geçen ilginç olay veya olaylar zinciri, serüven, sergüzeşt, avantür” manasına tekabül ediyor.

Okuryazarlık basit kullanımda yukarıdaki manaya gelse de günümüzde daha farklı ve geniş anlamlarda çokça karşımıza çıkmaktadır. Örneğin; medya okuryazarlığı, bilişim okuryazarlığı, hukuk okuryazarlığı gibi. Yani bir branş, bir disiplin vb. hakkında temel kavramlardan haberdar olup o konu üzerine giriş seviyesinde de olsa okuyup yazabilme veya konuşabilmeyi tarif ediyor. Tabiri caizse -argo kültüründe- o mevzudan biraz çakmaktan bahsediyor. Serüven ise zaten aşikar…

Blogumun isminde yer verdiğim okuryazarlık da bahsettiğim ikinci manaya matuftur. Yani hayatıma isabet eden şeylere dair gelişigüzel tepkilerden ziyade bilinçli bir muamele ve mukabelede bulunma gayretimin adıdır: okuryazarlık serüveni. Yani gündelik hayatta tecrübe ettiğim şeylere dair nedir, ne değildir, aslı astarı, amacı hikmeti nedir gibi sorulara yönelik cevap arayışımın şahidi olacaktır bu blog.

Birbirinden farklı okuryazarlık tecrübelerimi daha doğrusu muhtelif tecrübelere dair yazılan çeşitli kaynaklara yönelik mürekkep yalama gayretlerimin meyvelerini blogumdan paylaşmak üzere çıktım yola. Bir çeşit malumat edinme/edindirme çabası da diyebiliriz.

Ağırlıklı olarak gündelik yaşantıma ilişkin bilinç kazanmak adına yaptığım okuma ve araştırmalara yer vermeye çalışacağım. Halihazırda aklımda yer alan konular aile, pedagoji ve otomotive dair olsa da hayatta nelerin bizi beklediğini bilmek imkansız.

Beni bu blogu açmaya sevk eden en büyük saik paylaşmaya dair fıtri meylim olmakla beraber satırlarda kayıt altına alınarak canlılığını koruyabilecek malumatlarımın herkese istifade imkanı sunmasını amaçlamaktayım.

Bu süreçte bakış açımı ve ufkumu geliştireceğimin ve (yazı) dilimizi doğru kullanmayı da öğreneceğimin ümidi içindeyim.

Vesselam.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *