Öğren öğren nereye kadar?

Is content still king?

İnternet uçsuz bucaksız bir deniz. Çok klişe bir ifade artık değil mi? Bir aralar içerik kraldır -content is king- derdik. Çünkü çok kıymetliydi. Şimdilerde ise internet mebzul miktarda içerik dolu. İçinde kaybolmamak neredeyse mümkün değil. Artık maharet sayısız içerik içinde vakit israfına mahal vermeden faydalı olanları bulmak. İşte tam da bu noktada yeni bir ihtiyaç ve dolayısıyla yeni bir akım/trend oluştu:

Content is no longer king, curation is king. Yani içerik artık krallığını kaybediyor, artık içerikleri tarayıp özet ve derleme içerikler üretmek revaçta. Diğer bir ifadeyle “If content is king; curation is queen“. Yani içerik kralsa kürasyon kraliçe 🙂 Bu yeni hale ayak uydurabilmek için neler yaptığımdan bahsedeceğim bu yazıda.

Öncelikle listelerle çalışıyorum. Hiç bir şeyi zayi etmeden sistemli bir şekilde not etme ve arşivlemeye gayret ediyorum. Ayrıca çok sayıda fikir ve teknoloji odaklı bültenden istifade ediyorum. Bunların neler olduğunu ve nasıl kullandığımı aşağıda anlatıyor olacağım.

Youtube

Youtube’da en aktif kullandığım liste “daha sonra izle” -watch later- listesi. Gerek Youtube’da gezinirken gerekse Youtube haricinde bulduğum veya tespit ettiğim ya da rastgele!Malumunuz internet dünyasında rastgele olan neredeyse hiçbir şey yok. Her karşımıza çıkan içeriğin karşısında cookie ve yapay zeka mimarileri var. karşıma çıkan yahut tavsiye aldığım videoları watch later listeme kaydediyorum.

Bu tarz listelere kayıt yaparken dikkat ettiğim 2 husus var. Bir içeriğin kaya değer olması için fayda öngörüyor olmam lazım. Fayda beklemiyorsam kayda değer değildir, kaydetmem 🙂 Ayrıca bazı içerikleri başına oturup dikkatlice tüketmek amacıyla kimilerini ise başka bir iş yaparken tali olarak yani yandan yandan 🙂 faydalanmak maksadıyla kaydediyorum.

Udemy

Udemy’de de benzer bir mantıkla yürüyorum. Başına oturup izlediğim/izleyeceğim eğitimlerim de var. Kitap okurken ya da seyahat sırasında takip edeceğim eğitimlerim de var. Aşırı dikkat gerektirmeyen bazı kitap veya yayınları okurken bir yandan da muhakkak Youtube ya da Udemy videosu izlemeyi/dinlemeyi uzun süredir adet edindim ve çok da faydasını gördüm.

Dinlemekten bahsetmişken podcast kültürüm henüz tam yerleşmedi. Podcast dinleyebileceğim zamanların çoğunda da kuvvetle muhtemel yine video dinliyor oluyorum 🙂

Twitter / TweetDeck

Twitter profilime baktığınızda kimseyi takip etmediğimi zannedebilirsiniz çünkü takip sayım 0 fakat yine listeler marifetiyle aslında 200 civarı hesabı takip ediyorum. Bunu da daha efektif olması açısından Twitter’ın alt uygulaması olan TweetDeck üzerinden yapıyorum. Neden mi? Pek çok sebebi var ama belki de en önemlisi göz attığım twitleri akışımdan siliyorum ve o andan itibaren sadece yeni paylaşımlar akışıma düşüyor. Diğer pek çok özelliği için TweetDeck’i karıştırabilirsiniz.

Devamı gelecek…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *